Wednesday, June 03, 2009

Stephen King.


Hans fulle navn er Stephen Edwin King, og han er født i Portland Maine i 1947. King bor der den dag i dag med kone og barn, og New England, Maine er ofte brukt som stedet for handling i bøkene hans. Det er lett å merke at King har et bedre forhold til kvinner enn menn i enkelte av hans romaner, og det kan ha grunn i at faren hans stakk fra familien. En dag skulle Stephens pappa "ut å kjøpe sigaretter..." Riiiiight. Han kom ikke tilbake etter det, og moren ble etterlatt som enslig forsørger for sine to sønner David og Stephen.
Helt siden sin ungdom har Stephen vært politisk aktiv og glad i å skrive. Han hadde en egen spalte i collegeavisen "The Maine Campus", og senere skrev han små noveller i et magasin som en liten jobb på siden.

King er min absolutte favorittforfatter. Det finnes ingen marerittsituasjon han ikke har beskrevet ned til hver grusomme lille detalj, og folk elsker det. Bøkene er så utrolig velskrevne, og man får inntrykk av at King er en av de herlige personene som vet noe om ALT. Dette kan gjøre en person utrolig interessant hvis de vet hvordan å formidle kunnskapen, og det gjør denne mannen. Historiene hans omfatter alt fra en indiansk kirkegård med makt til å vekke de døde, til et dødelig infuensavirus som tar liv av omtrent hele verdens befolkning. Han har faktisk skrevet noen av verdens mest annerkjente skrekkromaner som "The Shining" og "The Green Mile". Begge er filmatisert, og de aller fleste har vel sett disse. Bokserien "The Dark Tower", som King påbegynte da han var 19 og har skrevet på gjennom hele sitt forfatterskap, er blitt tegneserie tilogmed. Det er ikke grenser altså. Denne serien er ikke noen personlig favoritt, men de fortjener fremdeles å bli lest.

En annen ting man gjerne legger merke til i mange av bøkene, er en forkjærlighet for biler. Jeg regner i hvert fall med at det ligger noen varme følelser der, siden biler ofte blir beskrevet ganske detaljert. King har til og med skrevet flere historier om biler, som foreksempel "Christine" og "Dolan's cadillac". Jeg har ikke sett noe dokumentert om hans eventuelle bil-interesse, men det virker nå slik da.
Begge disse er også filmatisert forresten.

Kjennemerket på Stephen King er vel blitt den svarte ravnen eller kråke, eller hva det nå enn er. Den er symbol på siden hans, og den dukker opp i flere filmatiseringer, ofte som tegn på noe ondt, eller at noe er galt.
Nå ble dette veldig saklig og kjedelig, og det var jo ikke helt meningen men jeg kan dessverre ikke noe for at jeg suger. Kanskje jeg blir bedre etterhvert.
Men altså, konklusjonen er: en av verdens beste forfattere i mine øyne, og bøkene hans er skapt for å leses om og om igjen.

2 comments:

Merete*-' said...

Har ikke han kreft?

Merete*-' said...

ÅH BRAVISIMO! I had no idea he was so.. What's the word filled with secret passion? Bare du kan få en BIoGRaPHY til å bli en spennede opplevelse. I can hardy keep from crawling out of my skin in the suspence of another! PLEASE give me what I so DESPERATLY CRAVE!!! I want to know more about HIM, his mother, childhood. I need an indepth look at his life. so that I can fully devour your blog of hardcore knowledge! I'm hooked I say HOOKED!!! <3<3<3<3